Livets chans för handbollsfantaster
10.11.2011
Livets chans för handbollsfantaster
Dicken i samarbete med aworldofhandball arrangerade den 4-6 november ett unikt tillfälle för alla handbollsintresserade att lyfta sina kunskaper till en högre nivå. Från fredag till sen söndag demonstrerade olika övningstrupper handbollens ädla konst. I olika ämnen visade Ilija Puljevic, Jure Sterbucls ochj Ulf Andersson sina erfarenheter och synpunkter med hjälp av kämpande flickor och pojkar.
I Britas hallen inledde Ilija Puljevic och Jure Sterbucl med att visa en hel del övningar med tema individuell anfallsteknik, något som sedan på lördags morgonen fylldes på med anfallsmönster rullningsspel. Mitt på lördagen var det dags för Ulf Andersson att visa en svensk handbolls modell i att planera/genomföra en handbollsträning. Något som vanligtvis är en del i den svenska handbollstränarutbildningen, förklarar Andersson.
Lördagen avslutades med ytterliggare ett träningspass av Puljevic och Sterbucl med tema individuell försvarsteknik. De praktiska delarna av seminariet avslutades på söndagen med paradnumret försvarsspel och spelmönstret 3-2-1. Alla som kan handboll vet att Ilija Puljevic är extremt duktig på detta spelsystem som sällan tillämpas i Finland. Puljevic förklarar att varje spelare måste ta initiativ från sin egen plats, och att samarbetet samtidigt måste fungera genom att våga ropa och prata ihop sig med försvaret. Dessutom måste försvaret våga smälla på och vara aggressivt för att spelmönstret ska fungera. Detta kräver engagemang av både tränare och spelare och en hög aktivitetsgrad på alla träningar.
Ett genomgående tema för dessa båda herrars praktikpass har varit att visa hur man kan lägga in koordination, handbollstyrka som en del av träningen men också i övnigar för att ge spelarna större möjligheter att förbättra det som krävs i denna komplexa sport. Vad man får beror på vad man satsar, förtydligar Puljevic. Ulf Andersson är inne på samma linje. Andersson är tränare i IK Sävehof, Partille som är den största handbollsklubben i Sverige och en av de största också på världsnivå. Genom växande vilja och förståelse för det stora grundarbetet kan bättre resultat nås inom finsk handboll, förklarar Andersson.
Som svagheter inom finsk handboll ser Andersson speciellt det smala urvalet av spelare och tränare. Jure Sterbucl håller med om detta och förklarar att handbollen inte är tillräcklig känd och populär i Finland. Då exempelvis fotbollen och ishockeyn samlar en mängd unga talanger söker sig ett alltför litet urval unga till handbollen. Lösningen på problemet är inte enkel, men en bra början är att besluttagarna inom handbollen är tillräckligt insatta och engagerade i verksamheten, i synnerhet klubbarnas verksamhet. Dessutom måste kunskapshungern och ett positivt förhållningssätt till nya idéer och banbrytande åsikter upprätthållas.
Ilja Puljevic som varit tränare sedan år 1977 kom med synpunkter och förslag som gav de mest erfarna tränarna en riktig tankeställare. Puljevic har fungerat som huvudtränare för herrlandslagen i både Kroatien, Italien och Kuwait. Dessutom har han tränat damlandslaget i Sverige. Under de senaste åtta åren har Puljevic och Sterbucl arbetat fram och hittat ett koncept som de bevisligen tror på. Detta fick seminariedeltagarna se med egna ögon att faktiskt fungerar också i verkligheten. Sterbucl var positivt överraskad av tränarnas engagemang i form av frågor och diskussion, och förklarar att detta visar på att en tydlig vision och ett ökat expertkunnande har goda möjligheter att slå rot i Finland.
För att handbollen i Finland skall kunna utvecklas krävs arbete och hängivenhet. Bra hallar måste finnas och man har tillgång till ska utnyttjas effektivt poängterar Puljevic. Andersson uppmanar också spelarna att ställa högre krav på sina tränare och visa sina förväntningar så att de kan få den kreativa miljö de förtjänar. Visst finns det en del hinder som påverkar spelarnas möjlighet till utveckling, inte minst motivationen. Nyckeln till att bli en framgångsrik handbollsspelare ligger sist och slutligen i att veta vad du vill, tro på dig själv och låta det hända säger Sterbucl. Du måste alltid fokusera på dina starka sidor och inte gräma dig över svagheterna. Handboll är en sport för alla typers människor- långa, korta, atletiska, bollsmarta, och människor som är ambitiösa och vill lära sig mera varje dag. Det finns inte någon viss typ av ”rätt” slags handbollsspelare, förtydligar Sterbucl. Därför är det mycket viktigt att du och din tränare fokuserar på dina styrkor och koncentrerar er på att utveckla dessa.
Det centrala budskapet under dessa dagar var bland annat att förbättra spelarnas fysik med hjälp av hög aktivitetsgrad på träning, detaljrik kunskap och utförande men även vilja till stort samarbete i anfall/försvarsmönster. Det innovativa seminariet arrangerat av Johan Öller/Dicken och Ulf Andersson upplevdes mycket givande och till belåtenhet. Seminariet kommer säkert att utgöra en viktig hörnsten i varje tränares framtida arbete med målet att förstärka och utveckla finsk handboll. Något som är viktigt att alla ser som en del i sin tränargärning.
Till slut tack till samarbetspartners under seminariet
Axell – som filmade samtliga träningar på ett mycket proffsigt sätt.
Sisu – som kom med bra erbjudande för deltagarna att köpa handbollslitteratur.
Polar – som var på plats med utrustning för pulsmätning av team vilket demogrupperna fick känna på.
Dicken – som med Johan Öller som frontfigur fick denna aktivitet i hamn med lyckat resultat.