Dicken tog första segern mot GrIFK utan att övertyga

07.04.2010

Dicken - GrIFK  34 - 28 (17 - 12)

I den första matchen i finalen av FM-seriens nya kvalsystem, även kallat nivåmätningsmatcher, möttes Dicken och Grankulla IFK i Britas. GrIFK som vann division 1 hade tydligt ställt in sig på att bjuda FM-serielaget Dicken på en ordentlig kamp om segern.

Matchinledningen visade snabbt hur matchen skulle se ut. Dicken lyckades med jämna mellanrum göra mål i anfallet mycket via individuella prestationer. Samspelet och strukturen saknades dock för det mesta. Samtidigt kom GrIFK allt för lätt åt att göra mål i andra ändan då hemmalaget i försvaret inte verkade beredda att göra det jobb som krävdes för att sätta stopp på GrIFK:s kvicka spelare.

Första halvlek var rätt jämn men hemmalaget lyckades hålla ett litet försprång. Under de sista minuterna lyckades Dicken sedan dra upp en lucka på fem mål, 17-12. Den andra halvleken inledde Dicken med en man utvisad och GrIFK kunde snabbt reducera försprånget med tre mål. Matchen fortsatte sedan i jämna tecken mycket på grund av svagt försvarsspel av hemmalaget. Flera gånger kunde de snabba GrIFK-spelarna utnyttja sina motanfall då hemmalaget allt för slappt vänt om efter sina egna anfall. GrIFK kunde också göra flera mål direkt från avkast efter Dicken-mål.

Ännu vid 54 minuter kunde GrIFK reducera till 28-27 men sedan kunde Dicken trots två snabba utvisningar dra ifrån. Då Björn Broman bröt en passning i försvarsändan och kunde kontra in 31-27 med två man mindre på planen var matchen definitivt avgjord. Slutligen vann Dicken de sista dryga fem minuterna med 6 - 1 trots två utvisningar och kunde på det sättet ta den första segern av de två som krävs med siffrorna 34 - 28. Trots att GrIFK aldrig var uppe i ledningen i andra halvlek lyckades man stressa Dicken ordentligt med sitt höga försvar och snabba motanfall. Ifall Dicken inte gör en bättre insats i Grankulla på lördag finns det en stor risk att GrIFK ännu kan tvinga fram en tredje och avgörande match.

I Dicken handlade det framåt mycket om backarna Alex Marjotie, Anders Genberg och Ben Weber som sammanlagt stod för 22 mål. Viktigt för hemmalaget att dessa lyckades producera trots att strukturen i anfallet saknades. Denna gång räckte dock de individuella prestationerna till seger. I den egna ändan får nog hela laget rycka upp sig till nästa match. Så lätt som GrIFK kom åt att göra sina mål i denna match så kan ingen i Dicken få godkänt för försvarsspelet.

I GrIFK var Sebastian Widbom farligast framåt med sju mål medan Christian Allardt och Kai Villanen stod bakom de flesta av GrIFK:s snabba motanfall.