Specialsituationer i andra halvlek vände en ny jämn match till BK:s fördel

11.02.2012

Dicken - BK-46 24 - 27 (14 - 12)

Joachim Björnströms utvisning 5 minuter in i andra halvlek vid Dicken ledning 17-14 visade sig vara rätt avgörande för matchens utgång. BK vann denna specialsituation 3-0 och kunde därmed komma in i matchen på allvar. Då Timmy Thor kort därefter drog på sig en onödig utvisning kunde BK gå upp i ledning 18-17. Thor storspelade dock i anfallet och tvingade BK tränaren Jan Källman till en time-out redan 10 minuter före slutet vid ställningen 20-20. En lysande time-out med rutinerade Robin Karlsson som kapellmästare betydde 3 mål i följd och ledning 23-20 till bortalaget. Valdar Noodlas utvisning gjorde Dickens slutspurt svår men laget kunde genom Thors och Björnströms mål reducera till 24-26, 2 minuter före slut. Dicken har haft motgång i de 3 senaste matchernas slutminuterna och BK kunde genom Sam Sjöman fastställa slutresultatet till 24-27. BK har därmed vunnit Dicken i lagets alla 3 interna matcher denna säsong.

Dicken inledde matchen piggt och Björnström som återvände efter en längre skada var på ypperligt spelhumör under första halvlek. Anfallet fungerade bra och försvaret var som helhet nu bättre då laget denna gång försvarade mycket bra mot BK:s center Sjöman. Dicken kunde ej utnyttja läget och springa ifrån för BK gjorde helt onödiga mål från distans då laget ej längre hade andra alternativ kvar. Dicken och BK ledde matchen turvis ända tills hemmalaget genom 3-0 på Sjömans utvisning kunde gå till paus i ledning 14-12. Dicken som spelade briljant i slutskedet tog med sig detta fina spel till andra halvlek och det såg mycket bra ut vid läget 17-14 då matchen igen fick en ny vändning som beskrivits ovan.

BK kunde till slut vinna matchen genom ett otroligt bra spel i specialsituationerna 6 mot 5 där rutinerade Karlsson och Kaj Hagman såg till att tränaren Jan Källmans riktningar följdes. Olari Paumets var en joker som höll BK inne i matchen då laget hade det svårt och föregående matchens stjärnor Sjöman och Jesper Hellberg var bortlästa av Dicken försvaret. I spel 6 mot 6 hade BK stora problem mot ett aktivt Dicken försvar men laget lyckades på något märkvärdigt sätt göra  hela 6 mål i matchen då domarna hade lyft handen för passivt spel. Här spelar nog rutin och välförtjänad tur med marginalerna en stor roll och Dickens försvar samt målvakter måste noggrant studera detta på videå för att få bättre utdelning i dylika lägen. Istället för onödiga 6 mål kanske laget kunde ha kontrat några lätta mål och dominerat matchen. Spelförståelse och rutin i dylika lägen är viktiga att jobba på.

För Dickens del börjar det se lite bättre ut gällande skadeläget men ännu i denna match var truppen för tunn för att orka hela matchen. Alltför få målgörare i de tre senaste matcherna bevisar detta faktum. Då truppen är tunn och en del nyckelspelare som finns med i laget ej av olika orsaker kan köra för fullt hela matchen blir det problem i längden dvs orken tryter helt enkelt och så gick det även idag. Dicken visade dock en fantastisk kämparanda under ledning av Max Knuts i försvaret speciellt i andra halvlek ända tills utvisningarna punktade matchen. Offensivt var det egentligen bara vänsterbacken Thor som orkade jobba sig i full fart i lägen där han kunde vinna man mot man lägen mot BK försvaret i andra halvlek. Dickens som spelade bra och långa anfall i första halvlek hade ej längre heller samma disciplin offensivt då laget blev stressat och orken småningom tröt. BK hade bättre tålamod och rutin i anfallet då det gällde och det blev avgörande för matchens utgång.

Tuff förlust för Dicken men det är ännu mycket jämnt i serietabellen och kan laget få igång spelare som återvände från sjukstugan är allt möjligt ännu. Nu gäller det att sluta stirra på serietabellen och njuta av alla matcher som återstår på våren. Björnström var en klar förstärkning och vänsteryttern Philip Ahlgren torde vara med igen nästa veckoslut då Dicken på lördag borta möter HC West och hemma på söndagen Akilles. Tränarna skall absolut fortsätta med aktiv bytesrulians gällande både utespelare och målvakter för att orka hela matchen och utnyttja alla taktiska möjligheter.

Dicken- BK-46 24-27 (14-12)