Dicken tackar Björn Monnberg för ett fantastiskt jobb som elittränare i 13 år!

Björn med herrar på bänkenGrattis Dickens herrar till ett vunnet silver

Det blev som bekant silver för Dickens herrar i årets finalserie där Dicken skrällde i första matchen i Karis och frågan lydde om Dicken skulle lyckas upprepa segern över BK-46 i semifinalserien förra säsongen? Dicken gav aldrig upp men det blev småningom klart att lagets material var till slut tunnare speciellt då skadorna började spela en allt större roll ju längre play-off och säsongen drog ut. Dicken orkade i alla matcher kriga sig till ett jämnt läge i andra halvlek men BK kunde sedan lägga in en ny växel och vinna de tre sista matcherna med klara siffror. Därmed kunde ett efterlängtat guld efter 16 års paus återvända till Karis – grattis BK-46. Bra kämpat Dickens herrar och grattis till ett vunnet silver!

Herrlagets huvudtränare Björn Monnberg meddelade redan på hösten att han efter denna säsong tar en paus som elittränare i handboll. Björn kommer att fortsätta som tränare för finska handbollsakademin för unga lovande spelare. På Björns egen rekommendation förhandlade Dicken fram en lösning redan före årsskiftet där damernas guldtränare Ken Sirenius tar över Dickens herrar och Dickens heltidsanställda tränare Thomas Lindström blir föreningens nya tränare för damlaget. Därmed kunde Björn, Valdar Noodla och Teemu Hertola tillsammans med spelarna fokusera till 100% på Björns sista säsong före pausen. Vilken avslutning det blev med en klar seger i semifinal över GrIFK och en finalserie inför fullsatta läktare i både Karis och Britas.

Dicken i sju finaler av nio möjliga är ett fenomenalt resultat av Monnberg & co

Björn började träna Dickens herrar 2010 då akademispelarna spelade i Dicken och föreningens bästa och mest seniora spelare spelade i HC West dvs samarbetet med GrIFK. Tre säsonger som innebar placeringar 9, 8 och 7 gick mera ut på att utveckla Dickens egna juniorer, en satsning som har mångfaldigt betalat sig tillbaka under följande 10 åren. 2013 återvände Dicken-fostrade spelarna från HC West, Björn Monnberg blev ensam ansvarig för herrlaget och resten är historia. Det blev inget guld för Dicken under följande 10 åren men 7 finaler och en avbruten säsong p.g.a. Corona är ett fantastiskt resultat och speciellt då hela verksamheten till största delen byggts upp kring egna juniorer enligt föreningens strategi. Att Dickens amatörlag var tvungna att spela hela 6 finaler mot ett proffslag som Cocks är troligen den största orsaken till att Dicken aldrig vann ett guld under Monnbergs tid. Det är inte många lag i handbollen eller i någon annan sport som kan visa ett saldo som Dickens herrar under Monnbergs tid.

Dicken-fostrade spelare Granlunds och Mikke Mäkelä fortsätter sina karriärer i Sverige

Dicken har utvecklat en s.k. karriärstege för spelare där man börjar i bollskolan och man sedan illustrerar hur juniorer med höga ambitioner kan klättra längs stegen via akademin, herrlaget och landslagen mot även en internationell karriär inom något handbollslag utomlands. Samtidigt som detta innebär tunga förluster för Dickens herrlag är det ju fantastiskt att se att systemet faktiskt fungerar då Dicken-fostrade bröderna Max och Robin Granlund (via GrIFK) samt Mikke Mäkelä nästa säsong spelar i högsta serien i Sverige ( Alingsås, Lugi och Redberslid). Till denna imponerande lista kan även tilläggas Gusten Montonen som redan förra året flyttade till Sverige. Många tränare och och övriga inblandade har givetvis hjälpt till på vägen men speciellt Björn har haft en stor roll då dessa spelare utvecklats till toppspelare som A-juniorer via Akademin och herrlaget. Dicken önskar allt gott för dessa spelare, det blir skoj att följa med er nästa säsong i Sverige!

Tack för ett fantastiskt job Björn!

Back to Top