P04 projekt - hoppteknik och skadeförebyggning

i 2vwxnhD XLDå lagets tränare John ”Fjomppa” Hollfast fick ögonen på en analys som CBFysios Carolina Böckelman hade gjort med F03 i våras bestämde han sig att det här är någonting som han vill göra med de växande pojkarna så fort som möjligt. Under sommarträningsperioden kom vi överens med Caro att vi inleder projektet i samband med skolstart 14.8. med pre-tester för att få en kartläggning och utveckling av pojkarnas hoppteknik, se helt enkelt vilken nivå spelarna är på. Sedan skulle vi köra min 2 pass per vecka med olika hopp och relaterat fysträning under 6 veckors tid. Det var olika övningar med hopp, fysik, backe och trappor. Alla märkte nog att det var fysträning och en hel del svett och muskelvärk bevittnade om att det tränades hårt.

i JLjh5zF XL

Det viktigaste målet för Fjomppa var skadeförebyggande. ”Då man hoppar på rätt sätt minskar också risken för skador” säger Caro. ”Ifall killarna blev starkare och hoppade högre och längre skulle det ju inte göra någon större skada på handbollsplan heller” påpekar Fjomppa. Caro fortsätter att ”Det är viktigt att man får rätt hoppteknik som junior då spelarna lär sig att kontrollera sin egen kropp med rätt teknik och rörlighet samt balans. När spelarna förbättrar dessa egenskaper har de också en större möjlighet att bli snabbare, fysiskt starkare och många blir helt enkelt duktigare spelare tack vare fokusering på grund/bas teknik.”     

 

 

 

i ktnmNmq XL Caro var mycket nöjd med att feedbacken från gruppen och John&Cai har varit mycket positiv. De individuella analyserna har spelarna ansett vara lättlästa och träningsperioden varit tillräckligt utmanande och bra.

i VJCdNNJ XLSom rekommendation till P04 och varför inte alla andra junnulag påpekar Caro att ”det är viktigt är att man med jämna mellanrum följer upp den individuella utvecklingen och att spelarna har motivation att vilja orka jobba med de utmaningar envar spelare har för det är viktigt att komma ihåg att dessa spelares kommande 2-3 års utveckling är avgörande för deras framtida handbollsutveckling. Inspirerande har varit att se att alla medverkande kan bli en framtida duktig handbollsspelare om de vill!”

i rhZPqDh XLDet hela avrundades med post-tester under två första veckorna av oktober, dvs samma hopp och ett bens squat som i pre-tester. Helt otroligt var att se hur mycket stabilare alla hade blivit under detta korta sex veckors projekt. Laget vill tacka Caro för en utmärkt trevlig och lärorik tid tillsammans. Vi hoppas att vi kan ta steg 2 i snar framtid! i cZxhbMv XLi ZFvMXnx XL

Back to Top