Tuomari Annika Laaksonen vierailulla P04 vanhempainkokouksessa ja treeneissä

Anni1Helpottaakseen jäytävää tuomaripulaa järjesti Erotuomarikerho yhdessä Dickenin kanssa tuomarikoulutuksen nuoremmille ja vanhemmille käsipalloilijoille. Keskustellessamme tuomaroinnin haasteista ja usein kovaäänisestä palautteesta, joka ei välttämättä ole kovin rohkaisevaa nuorille tuomareille, heräsi ajatus yhteistä tapaamisesta junioreiden, valmentajien ja vanhempien kesken.

Tuumasta toimeen ja Annika Laaksonen lupasi tulla keskustelemaan P04 joukkueen vanhempainkokoukseen ja poikien treeneihin. Tapaamisen teemana oli yhteistyö kaikkien peliin osallistuvien välillä. Aikuisten kanssa syntyi hyvä keskustelu ja ymmärrys tuomarityöskentelyn vaativuudesta nopeassa pelissä syveni. Tuomareita saa lähestyä ja etenkin matsin jälkeen tilanteista voi keskustella – mieluitenkin kuitenkin pahimman tunneryöpyn jo laskeuduttua. Saimme myös kuulla, että tuomarit eivät ole erehtymättömiä ja esim. viivarikkeen näkeminen 12 pojan läpi on joskus haasteellista erityisesti nuorempien matseissa, joissa on vain yksi tuomari. Vanhemmat toivoivat etenkin tuomareille rohkeutta puuttua progressiiviseen rankaisemiseen. Nuoriltakin tuomareilta toivottiin uskallusta ottaa kortit ja jäähyt käyttöön, kun rike on sen mukainen – vaaratilanteet kun nostavat pulssia katsomossa helposti enemmän kuin askeleet.

Anni2Pojat kiittivät Annikaa hyvästä keskustelusta ja olivat otettuja, että tuomari kertoi avoimesti, että virheitä sattuu nopeassa pelissä. Pojat ymmärsivät, että tuomarit tekevät parhaansa ja haluavat auttaa lapsia kehittymään paremmiksi käsipalloilijoiksi. Annika kehui myös poikien hyvää käytöstä; he kuuntelivat hipihiljaa ja osallistuivat keskusteluun reippaasti viitaten. Ei ole varmaan yhtä hiljaista ollut Eterassa sitten Bennyn ja Thomaksen fadder-vierailun, eli Annikalle saattoi jäädä hieman ruusuinen käsitys poikien käytöksestä. Varmuuden vuoksi valmentaja sanoi, että liian kohteliaat käytöstavat on syytä unohtaa ainakin puolustuspäässä viimeistään Nalle Cupin alkaessa.

Suurkiitos Annikalle vierailusta. Tämä auttoi varmasti meidän joukkuetta paremman yhteistyön tielle tuomareiden kanssa niin kentällä, laidalla kuin katsomossakin. Ilmielävän tuomarin kanssa keskustelu turvallisessa kotihallissa näytti, että tuomari on samanlainen innokas käsipalloharrastaja kuin me kaikki muutkin.

 

Annikan terveiset:

Käsipallossa on kivaa kaikki paitsi kun huudetaan”, oli vastaus yhdeltä viisaalta pojalta, kun kysyin, mikä käsipallossa on parasta. Pojan tuntemus vastaa pitkälti sitä, mitä toivoin välittäneeni vanhemmille Dickenin järjestämässä vanhempainillassa. Keskustelimme paitsi erotuomaritoiminnasta myös vanhempien roolista lastensa kannustajina ja kasvattajina myönteisessä junioriurheilussa. Tuomarina katson peliä vähän kuin ulkopuolisin silmin ja olen kohdannut paljon erilaisia tyylejä toimia lasten kanssa. Itse toivoisin, että kaikki toisivat kortensa kekoon yhteisen positiivisen tapahtuman luomiseksi. Kaiken keskiössä on kuitenkin oltava lapset ja käsipallo heidän kauttansa. Dickenin järjestämä tilaisuus, johon minut tuomarina oli kutsuttu, on mielestäni merkki siitä, että yhteistyötä on halua lisätä tuomareiden ja muiden peliin osallistuvien välillä. Kiitän Dickenin P04 joukkuetta tästä mahdollisuudesta ja toivon, että yhteistyön ilosanoma tästä vielä leviää.

Back to Top