Dicken skrällde i Riihimäki efter dramatiskt slut 26-27(14-15)

14.10.2011

Dicken skrällde i Riihimäki efter dramatiskt slut

Cocks - Dicken 26 - 27 (14 - 15)

Dickens unga lag tog sin tredje seger i följd då laget överraskade Cocks i en mycket dramatisk match iRiihimäki. Dicken dominerade största delen av första halvlek genom ett moget och taktiskt spel. Cocks kom dock in i matchen då laget tog två utvisningar i följd vid underläge 8-12. Dicken misslyckades med en man mer och förlorade båda utvisningarna sammanlagt med tre mål och Cocks kunde därmed knappa in försprånget till 12-13. Matchen fortsatte i jämna tecken ända till 21-22 då Cocks suveräna Teemu Tamminen måste lämna spelplan efter en otäck knäskada inför matchens sista 10 minuter.

Dicken blev tydligen mera chockad över detta än Cocks som genom fint lagspel vände underläget till ledning 25-23 då 6 minuter återstod av matchen. Dicken klarade dock pressen och vann de sista minuterna med 4-1 och därmed hela matchen med uddamålet 26-27. Segern var en stor laginsats men det är helt klart att det ej var någon slump att matchens värdefullaste spelare Valdar Noodla gjorde segermålet. Det var exakt den rutin som Dicken hoppades att Noodla skulle hämta med sig till laget. Rutinerade spelare som kan avgöra då det behövs brukar vara skillnaden mellan ett måls seger och ett måls förlust.

Cocks inledde med mycket högt och aggressivt 3-3 försvar. Dickens tränare Thomas Lindström och Björn Monnberg hade dock utvecklat en effektiv spelbok för att söndra Cocks höga försvar och spelarna genomförde taktiken exemplariskt. Det såg ut som om Dicken skulle springa iväg mot en lätt seger men Cocks var av annan åsikt. Speciellt imponerande var Cocks försvar i andra halvlek då Dicken fick stora problem att göra mål. Cocks målvakt Timo Puhakka stod även för en fantastisk insats efter en svag första kvart i matchen. Puhakka gjorde flera paradräddningar i målet och såg länge ut att utvecklas till en matchvinnare i Cocks. Dickens målvakt Mikael Mäkelä hade ej tack vare Dickens fina försvar tvingats till något toppspel men Mäkelä gjorde flera matchavgörande räddningar i andra halvlek då Dicken var i gungning. Mäkeläs räddning på rutinerade Antti Rogenbaums lobb från 6 meter i slutskedet var av högst klass och den vanligt lungna målvakten visade stor glädje efter räddningen.

Synd om Cocks som i inledningen av matchen fick Martin Hrtska skadad och Tamminen likaså i slutminuterna. Georghe Safronii har utvecklats enormt sedan senaste säsong och honom kommer Cocks att ha mycket glädje av i fortsättningen. Frågan är dock hur Cocks skall klara av sina följande matcher efter dessa tunga skador då även nyförvärvet Kristian Jansson är skadad.

Dicken saknade skadade Casimir Stierncreutz och Max Knuts deltog endast i försvaret efter en tung vecka i armén. Laget höll på att falla på saknaden av skyttar i anfallet då Noodla, Timmy Thor och Joachim Björnström började tröttna i andra halvlek. Dickens spelarmaterial är dock klart bredare denna säsong och andra spelare steg fram då det behövdes som mest.

Ben Weber som var stenhårt bevakad av Cocks försvaret hela matchen gjorde två viktiga mål i följd då Dicken inledde slutspurten. Kämparen Philip Ahlgrens kontringsmål samt unga Thomas Hollfast första och andra mål i högsta serien tillsammans med Noodlas segermål spikade matchen till Dickens fördel. Joachim Björnström som gjorde sin klart bästa match denna säsong stod tillsammans med Thor och Noodla för en enorm insats på 9 meter i nästan 60 minuter. Dickens torn Knuts och Weber krigade iförsvaret tappert mot Cocks rutinerade center Rogenbaum och Tamminens effektiva samspel.

Matchavgörande blev troligen dock Dickens fina anfallspel som hindrade Cocks från att göra mål på lätta kontringar. En otrolig laginsats och tränarnas taktiska fullträff genom hela matchen lade grunden till en seger vars betydelse antagligen är enorm för lagets självförtroende och laganda. Projektet fortsätter dock med fötterna på jorden och bästa laget att säkra detta är HC West som kommer på besök till Britas nästa onsdag. Viktor Ek är matchens värd och Dicken hoppas att lagets fina insatser belönas med en stor hemmapublik mot seriens suverän, mästaren HC West. HC West har många av landets bästa spelare i laget som det lönar sig att studera extra noggrant.